V dvadsiatke strukoviny, v päťdesiatke banány

Základom zdravého životného štýlu, je rovnováha. Pre správne fungovanie, potrebuje každý organizmus najmä bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a stopové prvky. Ich príjem, by však mal byť priamo úmerný tomu, koľko energie zo seba vydáme. Jednoducho povedané, ak na obed zjeme hamburger s tanierom hranolčekov, mali by sme si to vynahradiť hodinou behu, či večerom stráveným s posilňovni. Ak toto vo svojom živote nedodržiavame, je zle. Toto pravidlo, je však potrebné mierne upravovať aj podľa nášho veku. Rovnováha u pätnásť ročného tínedžera totiž vyzerá inak ako u čerstvého päťdesiatnika.

banán
 
Dospievanie
V tomto prípade, by sme dospievanie, mohli označiť ako rozmedzie od troch do dvadsiatich rokov. Neznamená to, že zloženie stravy má byť rovnaké. Dôležité sú však najmä plnohodnotné bielkoviny, dostatok minerálov a vitamínov, pretože sa telo vyvíja a rastie.
 
Dvadsať až štyridsať
Tento vek označujeme ako produktívny. Znamená to, že chodíme do práce, zakladáme si rodinu a budujeme domov. Slovo „produktívny“, však zohráva ešte jednu úlohu. V tomto veku by sme mali byť jednoducho aktívny, robiť všetko na čo máme chuť, no a tomu treba prispôsobiť aj svoju stravu. Dôležité sú bielkoviny, omega- 3 mastné nenasýtené kyseliny, železo, vápnik, horčík, zinok a vitamíny C a D. Preto by ste mali konzumovať najmä ryby, strukoviny, hovädzie a kuracie mäso a množstvo zeleniny.

fazole
 
Štyridsať až päťdesiat
V tomto veku začína naša energia pomaly klesať. Dôležité teda je, aby ste ju udržali čo na najvyšších otáčkach. K tomu vám dopomôže nižší príjem tukov, ktoré by mali do istej miery nahradiť sacharidy. Vitamíny a minerály ostávajú rovnaké, ako v predošlom prípade. Doprajte si viac mliečnych výrobkov, rastlinných olejov a celozrnných výrobkov. Základom je však i dostatok pohybu.
 
Päťdesiat plus
V tomto veku hovoríme o pomalom nástupe starnutia. Podstatný je vitamín E, ostatné antioxidanty a dostatočná podpora imunity. Nezabudnite ani n déčko. Vysoký obsah sa nachádza napríklad v banánoch. Aby ste predchádzali ochoreniam kostí a kĺbov, príjem vápnika, by sa mal ešte zvýšiť. Jedzte bryndzu, sóju a mliečne výrobky. Dávajte si pozor na potraviny s vysokým obsahom tuku a snažte sa telu dodávať čo najviac vitamínov a minerálov.

You may also like...