Jedovatá móda

Chemické látky sa nachádzajú takmer vo všetkých textíliách. Tie prírodné ich obsahovať nemusia, avšak bohužiaľ aj tam sa nejaké nájdu. Najhorší je fakt, že sa nám z oblečenia dostávajú priamo do kože a tým pádom i do celého tela. Oblečenie teraz asi neprestanete kupovať. Prečítajte si však zopár typov, ako množstvo chémie znížiť na minimum.
 

rifle

Farebné, pekné, ale nebezpečné

 

Najviac chemikálií obsahuje farebné oblečenie a to najmä čierne, červené, tmavomodré, alebo tyrkysové. Ak hovoríme o kvalitných značkách, toto pravidlo nemusí platiť.
Chemické látky sa nachádzajú hlavne v lacných kúskoch, na ktorých výrobu sú používané nekvalitné farbivá.

prádlo
 
Ak oblečenie pri prvom praní začne púšťať farbu, ide o prvý náznak toho, že na jeho výrobu neboli použité kvalitné materiály.
 
V prípade textílií, ktoré púšťajú farbu, dochádza i k zvýšenému uvoľňovaniu chemikálií. Tie putujú priamo na našu pokožku. Preto radšej nakupujte menej kvalitného oblečenia ako veľké množstvá zdraviu škodlivých kúskov.
Opatrní by sme mali byť najmä pri nákupe oblečenia, ktoré je v priamom kontakte s pokožkou. Hovoríme teda o spodnej bielizni, tielkach, pančuchách, ponožkách, alebo letných šatách. Kvalitné materiály sú dôležité aj pri kúskoch určených na šport. Vtedy sa logicky nadmerne potíme a práve pot zvyšuje vstrebávanie nebezpečných látok do organizmu.

štay
 
Nadmerné množstvo chémie v oblečení, môžete odhaliť aj cez prenikavý zápach. Najčastejšie sa s ním stretnete, ak vojdete do obchodu s lacným, čínskym tovarom.
 

Čo nám hrozí

 
Kovové časti oblečenia, ako gombíky, alebo zipsy, obsahujú zvýšené množstvo niklu. Ten môže vyvolať silnú dermatitídu v mieste, kde prichádza do priameho kontaktu s pokožkou. Nikel je nebezpečný hlavne pre ľudí s kontaktnou alergiou.
Ďalšou látkou je formaldehyd. Spôsobuje rôzne typy kožných alergií a vážne poškodenia sliznice. Patrí taktiež ku karcinogénnym látkam.
V oblečení nájdeme i ftaláty, pesticídy, či pentachlórfenol. Pri dlhšom pôsobení na pokožku, alebo pri vniknutí do organizmu, môžu spôsobiť vážne poškodenia hormonálneho systému. V najhorších prípadoch dokážu poškodiť zdravie ešte nenarodeného dieťaťa.

You may also like...